fbpx
AT BEST RECRUITERS LTD

Мотивационното писмо и защо е толкова важно в кандидатурата за работа

Защо работодателите  искат от нас мотивационно писмо? Какво точно търсят в него?

 

Много работодатели посочват в обявите си за свободни позиции, че желаят кандидатите да напишат мотивационно писмо и да го изпратят заедно със CV-то.

Ако срещате трудности при съставянето на CV можете да прочетете статията ни “Първата среща с кандидата или какво е CV?”

Доста често изискването за мотивацио

нно писмо отказва много от кандидатите, като те го считат за формалност, освен когато те наистина проявяват интерес към позицията и компанията.

Каква е ролята на мотивационното писмо?

Мотивационно писмо служи за допълнение към автобиографията ви и защо качествата и уменията, които притежавате са подходящи за растежа на компанията в която кандидатствате. Чрез мотивационното писмо вие се обосновавате, защо именно вие сте най-добрия избор между всички кандидати.

С мотивационното писмо вие показвате няколко неща на работодателя:

1. Вашия стил.
По стила и начина ви на писане, работодателя може да разпознае и отношението ви към работата и живота. От изключително значение е подборът на думи.

Например: Иван и Стефан кандидатстват в агенция за човешки ресурси за  една и съща позиция- консултант подбор на служители. И двамата са изпратили мотивационни писма.

В своето мотивационно писмо Иван пише: “Заинтересован съм от срещите с кандидатите, защото искам да вникна повече в техния трудов опит и желая да предложа възможно най-добрия кандидат за клиента.”

“При всяка една среща с кандидат аз се вълнувам и очаквам с нетърпение. Всеки един от кандидатите е с компетенции, развити в различни нива и всеки един от тях би бил подходящ за някоя от работните позиции. Моя задача е да помогна на този човек да развива способностите си занапред.” Е част от мотивационното писмо на Стефан.

Докато Иван използва изразни средст

ва, лишени от емоция и  запазва професионализъм, то Стефан дава израз повече на своите емоции и ентусиазъм, показващ неговия професионализъм..

  1. Уменията, които притежавате.
    Тук става дума за компетенциите ви, които са най-подходящи за позицията, която кандидатствате.Всякакви умения и опит, който вие притежавате и можете да свържете с позицията, могат да бъдат посочени.
  2. Мотивацията за желаната позиция.
    Защо желаете тази работа? Защо вие сте най-подходящият кандидат? С какво можете да допринесете за израстването на компанията? Мотивирани ли сте да се развивате в тази компания и на ред други въпроси е редно да отговорите в тази част.

Какво трябва да съдържа мотивационното писмо? Изисква ли се особено структуриране на елементите в него?

Мотивационното писмо следва да съдържа посочените в предходния параграф елементи.
Структурата на мотивационното писмо е най-често:
Представяне на кандидата;
Представяне на неговите компетенции и опит;
Отговори на въпроса: “Защо трябва да изберете мен?;
Контакти.

Забележка: Препоръчителен обем на съдържание страница – страница и половина. Ако знаете името на лицето, отговарящо за подбора- адресирайте мотивационното писмо до него.

Заключение: Придържайте се към дължина не повече от една страница. Представете себе си и своите компетенции, подходящи за позицията. Внимателно подберете езиковите средства, за да можете да предадете живот на  мотивационното писмо, за да може то да отрази вашата индивидуалност.  Оставете актуални имейл и телефон за връзка. Когато вече имате написано мотивационното писмо за една позиция, не го използвайте за кандидатура в други фирми.

КАК МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕМ?

Нашите професионалисти за набиране на кадри са на разположение за да ви помогнат по пътя към вашата кариера. Разгледайте нашите свободни работни места и кандидатствайте директно. Може да се свържете с нас и ние ще Ви помогнем при търсенето на работа.

Контакти

AT BEST RECRUITERS Ltd.
гр. Велико Търново 5000
ул. Асти №6
hr@atbestrecruiters.com
+359 883 209 292