fbpx
AT BEST RECRUITERS LTD

На едно интервю разстояние от желаната работа

Какво е важно преди, повреме и след интервю?

 

Току що за ви звъннали за свободната позиция, за която сте кандидатствали, уговорили сте удобен ден и час. Получавате имейл с информацията, коментирана в разговора, дата, място час и преглеждате къде точно е офисът и какъв удобен транспорт можете да използвате.

След краткия прилив на адреналин идва едно леко притеснение “Как ще мине? и Дали ще ме вземат?” въпроси започват да пропълзяват в съзнанието.

Преди всичко – останете спокойни. Проверете отново обявата по която сте кандидатствали. Прегледайте изискванията на потенциалния работодател и задълженията ви като възможен служител.

Бъдете любопитни – проучете компанията, в която кандидатствате. От колко време е на пазара, каква е визията ѝ? Обърнете внимание на поведението и в социалните мрежи, дали има изяви в публичното пространство, заявява ли, че е социално отговорна, екологична и други ценности, които ще ви подскажат сериозността на мениджмънта и желанието за прозрачност и яснота.

 

Знаете ли, че голяма част от това, което казвате, вие не го изричате с устата си, а чрез невербални сигнали като позата, в която седите, жестовете и мимиките, които правите, дрехите, с които сте облечени, дори цветовете им.

Кръстосаните ръце и крака, сочещите ходила към най-близкия изход и фалшивата усмивка са топ 3 индикатора, които подсказват на интервюиращия, че вие не се чувствате комфортно, притеснени сте, дори искате да си ходите.

Бъдете позитивни и не се чувствайте като ученик, изведен пред дъската да решава задачи по математика пред целия клас. Изберете цветове на дрехите си в синьо, зелено, сиво и лилаво в малко по-тъмните им нюанси. Черното и бялото отдавна не за задължителни. Много работодатели правят заключение на работата ви по отношението спрямо самите вас и вида, в които се появявате на интервюто. В допълнение – обличайте се така – според позицията за която кандидатствате. Това не означава, че можете да си позволите ежедневната тениска със спортните панталони за позиция от средно или по-ниско ниво.

Все пак, вече са ви поканили, нали? Сега е време да оправдаете това доверие.

Тръгнете 10 минути по-рано, за да знаете, че няма какво да се обърка и да закъснеете.

 

По време на самото интервю можете да си позволите в началото безобидни шеги с времето или трафика, за да разчупите леда, но не препоръчвамe вие да сте инициатора на шегата. Малко интервюиращи биха оценили подобно поведение като сериозно.

Изслушвайте докрай въпросите, не гадайте какво точно има предвид човекът срещу вас, докато прибързано се опитвате да отговорите .

 

Ако имате сертификати, препоръки и други отличия сега е моментът да ги поднесете.  Ако имате портфолио, също е добре да го представите. Приканете интервюиращия да зададе въпроси, свързани с работата ви и нагледно можете да му покажете вашия професионализъм и творчество в портфолиото.

Бъдете откровени!  Посочвайте, че притежавате компетенции,  които реално  имате . А ако се търсят умения, които вие не притежавате, то можете да кажете, че нямате тези способности, но ако работата ги изисква сте готови и желаете  да се самоусъвършенствате, за  да придобиете новите знания и умения.

Когато интервюиращият  ви  каже да му разкажете за себе си, той не иска информация за вашия личен живот. Той се интересува от вашето професионално развитие. Можете да кажете какво сте завършили и какво ви е притеглило в сферата, в която желаете да се развивате. Тук е моментът да споделите свободно вашия предишен опит. С едно-две изречения можете да разкажете в какво се е състояла работата ви, какви са били отговорностите ви и какви резултати сте постигнали на предишното си работно място.

 

Оставете всички въпроси, възникнали във вас за края на интервюто. Запазете професионализъм! Задаването на въпроси е сигнал за реално присъствие в разговора и добро отношение спрямо човека срещу вас и заинтересованост от процеса и условията на работа.

След интервюто е напълно достатъчно да изпратите имейл, в който да благодарите за поканата и да изразите очакването ви за  обратна връзка.

 

В заключение: Оставете стреса настрана, той никога няма да ви бъде добър приятел. Излезте от дома си 10 минути по-рано от първоначално планирания час.  Напишете си домашното – проучете фирмата. Бъдете подготвени за задачи в края на интервюто, тестове за интелигентност и други. Специалистите човешки ресурси и мениджърите използват такива методи, за да разберат хората как мислят и как се справят с напрежението и изненадите. Облечете се според позицията за която кандидатствате. Изглеждайте добре, за да се чувствате добре. Бъдете честни и учтиви. Първо слушайте, после отговаряйте . Бъдете уверени в способностите си и желаната работа няма да закъснее.

КАК МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕМ?

Нашите професионалисти за набиране на кадри са на разположение за да ви помогнат по пътя към вашата кариера. Разгледайте нашите свободни работни места и кандидатствайте директно. Може да се свържете с нас и ние ще Ви помогнем при търсенето на работа.

Контакти

AT BEST RECRUITERS Ltd.
гр. Велико Търново 5000
ул. Асти №6
hr@atbestrecruiters.com
+359 883 209 292